Vissza az utazásokhoz

Dalmáciai körutazás montenegroi kitérővel II

Dalmáciai körutazás montenegroi kitérővel II

Dalmáciai körutazás montenegroi kitérővel II

Az utazásról

Felsőkategóriás busszal

Programok

1. nap: Split

Indulás a megadott időpontban. Utazás pihenőkkel. Délután Splitbe érkezünk. A város legjelentősebb látnivalója az egykori Diocletianus római császár hatalmas méretű palotája. Itt található az egykori császári rezidencia, a még mindig látható eredeti palota előcsarnoka, az oszlopsorral övezett tér, Jupiter temploma és a Diocletianus mauzóleum maradványai. A városnézés befejezése után továbbutazunk a szállásunkra. A szálláshely elfoglalása Primosten környékén, fakultatív vacsora.

2. nap: Primosten-Trogir-Sibenik

Reggeli után elhagyjuk a szálláshelyünket, ma három hamisítatlan dalmát városban teszünk látogatást, elsőként Primostenben. A hely megőrizte mediterrán hangulatát, és a középkori mediterrán halásztelepülés jellegét, amit elsősorban keskeny utcái, és kőházai adnak az óvárosban. Sétánk során felkeressük a Szent György plébániatemplomot (1485-ben épült, a sziget lehmagasabb pontján) és az Irgalmas Miasszonyunk templomot. Továbbutazunk. Kirándulást teszünk Trogirba, melynek óvárosa a Világörökség része. A város mai arculatát a velencei fennhatóság alatt nyerte el, mészkő épületei, szűk sikátorai, megkapó szépségű reneszánsz palotái mind ezt a kort idézik. A napot Sibenikben zárjuk. Látványossága az óváros, a Szent Jakab Székesegyház, valamint város fölé emelkedő Szt. Anna-erőd. Visszautazunk a szállásunkra, fakultatív vacsora.

3.nap: Makarska - Peljesac-félsziget - Korcula

Reggeli után elhagyjuk szállásunkat, továbbutazunk. Makarska a nevét viselő Riviéra központja. Városnézés: kikötő, Szt.Márk templom, a piactér, Ferencesek temploma és kolostor (ma Kagylómúzeum). A nap további részében a horvát félsziget és szigetvilág "rabjai" leszünk. Korčula, Marco Polo szülővárosa, az egykor Velencéhez tartozó, Tihany méretű félszigeten elnyúló erődített város érintetlen középkori szerkezetével, házaival, sikátoraival, robosztus várfalaival és hangulatos éttermeivel Dalmácia egyik legvonzóbb városa. Orebic kikötőjéből hajóval indulunk Korcula félszigetre. A 20 perces hajóút során a legfestőibb látványban lesz részünk: a város körüli rövid hajókázás után lehetőség nyílik a dalmát élet felfedezésére, hangulatos ebédre valamelyik étteremben, vagy koncerthallgatásra a Szent Márk templomban.
Este elfoglaljuk a szállásunkat a boszniai tengerparton, fakultatív vacsora.

4.nap: Kotor - Dubrovnik

Reggeli után elkezdjük utunk leglátványosabb részét. A hegyek védelmét élvező falakkal körülvett montenegrói Kotor ősi tengerparti és kulturális központ. Évszázadokon keresztül fontos kereskedelmi csomópont volt. Séta a hangulatos óvárosban, ahol megtekintjük a régi kikötőt, láthatjuk a kiváló állapotban megmaradt városfalakat, valamint a főteret - a Fegyverek terét-, a Szent Lukács templomot és a Szent Trifun Székesegyház épületét is. A városközpont a kis tereivel, kanyargós utcácskáival 1979 óta a Világörökség része, a Kotori-öböllel együtt. Az Adriai tenger partján vezető út szebbnél szebb üdülőhelyeken visz keresztül. Az utazó úgy látja mintha a hegyek széttörtek volna és engedték volna, hogy a tenger közéjük folyjon. Ez a legdélebbi fjord Európában. A part menti keskeny úton buszozva a magas hegyeket csodálhatjuk meg, a hegyek megvédik a tengerpartot a hűvös hegyi klímától. Ez miatt a vidék igazi mediterrán hangulatot sugall, agavé, pálma, mimóza, leander, kivi, gránátalma, gyógynövények. Míg a hegyek csúcsain hó van, lent a völgyben virágoznak a rózsák.
Délután visszatérünk Horvátországba. Dubrovnik a térség műemlékekben egyik leggazdagabb városa (Óváros, Székesegyház, Ferences kolostor, Patika múzeum, Pile kapu). A látnivalók sokasága mellett egyedülálló programja a városnak a „bástyajárás”, melynek során gyönyörű panoráma nyílik az óvárosra, az erődrendszerre, s a környező szigetekre.
Késő este visszatérünk a boszniai tengerparton lévő szálláshelyünkre, fakultatív vacsora.

5. nap: Krka Nemzeti Park

Reggelit követően elhagyjuk a szállásunkat. Néhány órás látogatást teszünk a Krka Nemzeti parkban. A Krka Nemzeti Park fő látványossága a nagy vízesés, a Skradinski buk. A nagy vízesés több kisebb-nagyobb vízesésből áll. A Skradinski buk 400 méter hosszú és 100 méter széles területet foglal magában. Itt 17 vízesés található. A vízesés legmagasabb és legalacsonyabb pontja között 48 méter szintkülönbség van. Ez Európa egyik legszebb mészkő vízesése. Átlagos áramlási sebessége 43 m3 télen, 18 m3 nyáron. Érdemes fürdőruhával érkezni, mert itt a nagy vízesés medencéjében fürdeni is lehet. A vízeséstől a kis hídon továbbhaladva egy néprajzi kiállításhoz érkezünk. Itt működõ malmot, kukoricaőrlőt, mosókosarat és szövőszéket találunk, ehetünk a helyi bisztróban és begyűjthetünk néhány Krka-i szuvenírt.
Indulás hazafelé, utazás pihenőkkel, késő esti érkezés a kiindulási helyre.

A programok sorrendje változhat!

A szállásról

Középkategóriájú szállodákban

Az elhelyezésről

Kétágyas, fürdőszobás szobákban

Az ellátásról

Reggeli (vacsora felár ellenében)

Ajánlatkérés:

Dalmáciai körutazás montenegroi kitérővel II

Név:

Email:

Ide ne írj semmit:

Telefon:

Dátum:

Az utazás tervezett időpontja.

Létszám:

Előrelátható utazólétszám.

Amennyiben további utazások és programok is felkeltették érdeklődésed, esetleg összekötnél közülök párat, nyugodtan írd bele az üzenetedbe.

Üzenet: